„Wiosenne witaminki”

Wiosna, to czas wyjątkowo piękny. Przyroda budzi się do życia, ptaki wracają z dalekiej wędrówki, zwierzęta budzą się z zimowego snu. Wszyscy cieszymy się, że przyszła wiosna.

Ale jak ona wygląda i gdzie możemy ją spotkać? Jedni wyobrażają sobie wiosnę, jako piękną panią w zielonej sukience z wiankiem kwiatów na głowie, inni szukają jej w lesie, na łące, na polu a jeszcze inni mogą ją spotkać na straganach pełnych świeżych kwiatów, warzyw i owoców. To właśnie jest wiosna. Smaki , kolory, ptaki, oraz przyroda.

Dzieci lubią eksperymentować w kuchni. Wiosna to idealny czas na przygotowanie pysznych, pełnych witamin i kolorów potraw. Doskonale wiemy, ze należy dbać o zdrowie. Sposobów na to jest kilka np.; odpowiednie ubranie się adekwatne do pogody, sport, ruch, wizyty u lekarza, dbanie o higienę oraz właściwe odżywianie się.

Nasze przedszkolaki wiedzą, jak należy się dobrze odżywiać. Znają zasady mycia owoców i warzyw przed ich zjedzeniem. Wiedzą, które produkty są zdrowe i należy po nie sięgać, a których unikać.

Wszystko to, za sprawą realizowanego w naszym przedszkolu projektu profilaktyczno – zdrowotnego „Jarzynowy zawrót głowy”. W ramach tygodniowych bloków tematycznych wspólnie z dziećmi poznajemy tajniki zdrowego odżywiania, dbania o zdrowie własne oraz innych, uczymy się zasad higieny oraz podstawowych zasad bezpieczeństwa. Nieodłącznym elementem naszych zabaw, jest przygotowanie zdrowych przekąsek.

Niestety projekt powoli dobiega końca, ale przed Nami jeszcze jedno wyzwanie.

Zwieńczeniem projektu, jest przygotowanie wspólnej książki kucharskiej. Każdy z Państwa ma okazję zostać jej współautorem. Wystarczy razem z dzieckiem przygotować zdrowy posiłek. Może to być śniadanie, obiad lub podwieczorek, zrobić dokumentację fotograficzną oraz zamieścić obok przepis. I Gotowe!

Każdy przepis powinien zawierać zdjęcie przygotowanej potrawy, składniki potrzebne do jej przygotowania, instrukcję wykonania oraz imię i nazwisko autora potrawy. Cały przepis zamieszczamy na kartce A4 w pionie.

Na przepisy czekamy do końca kwietnia.

A tu przykład pysznej owsianki z owocami. Może kogoś z Państwa zainspiruje.

 

 

 

 

 

 

Wiosenna owsianka z owocami wg przepisu z bloga paulagotuje.pl

 

Składniki:

  • ¾ szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 mały banan
  • garść mrożonych owoców (maliny, jeżyny, truskawki, porzeczki czerwone i czarne, wiśnie)
  • szczypta soli

Płatki owsiane zalewamy wodą tak, aby były zakryte, ale niezbyt dużo by zdołały wchłonąć cały płyn. Dodajemy szczyptę soli, mieszamy i gotujemy 2-3 minuty.

Jeśli lubicie owsiankę na ciepło, dodajcie owoce już na samym początku, rozmrożą się i zagrzeją. Jeśli wolicie na zimno, mrożone owoce można dodać pod koniec gotowania.

Ugotowaną owsiankę przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojonego w plasterki banana i dosładzamy miodem.

Smacznego